Malikkeen vuokraamotoiminta muuttuu – ydintehtävä säilyy

17.12.2024

Susanna Tero, Malikkeen johtava asiantuntija

Malikkeen vuokraamotoiminnan päättyminen ja toiminnan uudelleen muotoilu kertaluonteiseksi kokeiluksi on aiheuttanut pettymystä – ymmärrettävää, olemme kamppailleet asian kanssa jo vuosien ajan. Muutokseen liittyvät kannanotot kertovat meille myös sitä, että vuokraamotoimintaan on kohdistunut odotuksia ja käsityksiä, jotka eivät ole olleet vuokraamotoimintamme tavoitteita tai todellisuutta.

Malike ei ole koskaan pystynyt vastaamaan vuokraajien jatkuvaan toimintavälineiden tarpeeseen vaikeasti vammaisten lasten ja nuorten perheissä, kouluissa ja ryhmäkodeissa. Monia välineitä on vain yksittäisiä kappaleita. Malikkeen toimintavälineiden vuokrausaika on ollut enimmillään kolme viikkoa, ja ensikertalaiset ovat olleet aina etusijalla. Sen sijaan olemme pystyneet lisäämään kokeilumahdollisuuksia ja kokemuksia ja sitä kautta vaikuttamaan toimintavälineiden hankinnan lisääntymiseen.

Malike ei ole koskaan pystynyt vastaamaan vuokraajien jatkuvaan toimintavälineiden tarpeeseen vaikeasti vammaisten lasten ja nuorten perheissä, kouluissa ja ryhmäkodeissa.

Muutoksen tavoite

Muutoksen tavoitteena on turvata toimintavälineiden kokeilumahdollisuuksien jatkuminen myös tulevaisuudessa. Sote-järjestöjen valtionavustusleikkaukset pakottavat arvioimaan järjestöille kuuluvaa toimintaa. Muutokselle on kaksi syytä:

1. Taustalla on ollut huoli siitä, että vuokraamotoiminta katsotaan kolmannelle sektorille kuulumattomaksi toiminnaksi ja se leikataan pois kokonaan, mikäli emme muotoile toimintaa selkeämmin järjestöille kuuluvaksi tehtäväksi. Vuokraus mielletään usein voittoa tavoittelevaksi yritystoiminnaksi.

Siksi muutimme vuokraustoiminnan kertaluonteiseksi kokeilutoiminnaksi, joka tarjoaa uusia kokemuksia tai tietoa välineestä ennen oman hankintaa.

2. Rahoituksen kaventuminen vähentää välineiden uusimista, mikä on ollut haasteellista jo nyt. Malike on uusinut välineitä vuosittain STEA:n rahoituksella noin 20 000 euron edestä, mikä kattaa noin kolmen maastovälineen ja yhden erityispyörän uusimisen. Välineet ovat vuoden aikana käytössä yhteensä noin 30 kurssilla/tapahtumassa/koulutuksessa ja niiden lisäksi kokeilutoiminnassa.

Vuokraustoiminnasta luopumisella haluamme varmistaa käyttäjille turvalliset ja käyttökuntoiset välineet.

Tulevaisuuden näkymiä

Vaikutamme siihen, että vammaiset ihmiset saisivat osallistumista edistäviä välineitä käyttöönsä omassa asuin- ja toimintaympäristössään sekä harraste- ja liikuntapaikoilla ilman korkeita rahtikustannuksia sekä säilyttämisen ja kuljettamisen haasteita. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa uimahallit, jäähallit, laskettelukeskukset ja retkeilyalueet.

Tavoitteemme on lisätä tietoa toimintavälineistä ja edistää niiden hankintaa yhteiskäyttöön kuntiin ja julkisiin palveluihin kuten päiväkoteihin, kouluihin, päivätoimintayksiköihin ja ryhmäkoteihin. Esimerkiksi varhaiskasvatuslaki ja perusopetuslaki velvoittavat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestäjiä huolehtimaan toimintaan osallistumisen edellyttämistä apuvälineistä, mutta tietoa ei ole käytännön tasolla.

Ohjaamme ja neuvomme myös perustelemaan apuvälinetarvetta, jotta niitä saataisiin nykyistä paremmin lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä ja vammaispalvelulain nojalla. Olemme havainneet, että tiedon ja kokemusten lisääntyessä myös välineiden hankinta lisääntyy. Lisäksi nähtävillä on erilaisten toimijoiden lisääntyvä välineiden vuokraus. Muutama apuvälinealan yritys vuokraa nykyisin mm. rinnakkain poljettavia kolmipyöräisiä tandemeja, ja laskettelukeskuksiin on hankittu vuokrattavia laskettelukelkkoja. Kysyntä lisää myös tarjontaa!

Olemme havainneet, että tiedon ja kokemusten lisääntyessä myös välineiden hankinta lisääntyy.

Vaikutetaan yhdessä

Kuntien kokemukset Malikkeen ja alueellisten yhteistyökumppaneiden järjestämistä verkkoaamukahveista ovat olleet hyviä. Tieto ja ymmärrys apu- ja toimintavälineiden tarpeesta on kasvanut, ja välineiden lainaustoimintaan on saatu vauhtia. Tilaisuudet kokoavat kuntalaiset, poliittiset vaikuttajat ja kunnan päättäjät sekä toimintavälineiden käyttäjät, perheet ja kaikki asiasta kiinnostuneet yhteisen suunnittelun äärelle.

Järjestetäänkö Yhdenvertaisuutta toimintavälineillä -aamukahvit verkkotapahtumana yhdessä sinun kunnassasi? Lue lisää Yhdenvertaisuutta toimintavälineillä -aamukahveista ja ota matalalla kynnyksellä yhteyttä.